6666
10 Jenis Makanan Awet Muda.
Seiring
peningkatan usia, sistem pertahanan tubuh kita semakin merosot dan kolagen yang
dihasilkan pun berkurangan. Maka bermulalah proses penuaan yang menyebabkan
kulit berkedut dan kendur terutama dibahagian wajah. Iklan di kaca TV dan
online mula memberi impak berkesan kepada pengguna yang bermati-matian untuk
mengekalkan kulit tegang, mulus dan cantik.
Dalam
ketaksuban mencari produk yang mahal dan belum tentu sesuai dengan kita, kaedah
‘terapi’ semula jadi melalui pemakanan dipandang sepi dan diabaikan saban hari.
Tetapi itulah cara yang ampuh tanpa ada kesan sampingan dan sesuai dengan
setiap peringkat umur dan lapisan masyarakat. Pepatah Inggeris ada mengatakan
‘You are what you eat!’
1. Air putih
Hidratkan
hidup anda dengan air putih sebanyak 2-3 liter sehari. Air yang anda minum
mampu membuang toksin selain mengekalkan tekanan darah pada tahap yang normal.
2. Epal
Tahukah
anda epal merupakan antioksidan yang baik selain mencegah kanser paru-paru dan
usus. Buah epal merupakan sumber pektin yang sangat efektif untuk mencegah
penempelan kolesterol pada pembuluh darah, menyihatkan jantung dan organ
pencernaan anda.
3. Kepelbagaian Beri
Pelbagai
jenis beri termasuk strawberi, blueberi dan kranberi dapat mencerahkan kulit
selain efektif dalam memelihara fungsi memori pada otak. Nutrisi yang kaya
dengan zat antioksidan ini turut menjadi ajen anti penuaan yang sama bertindak
seperti vitamin c. Sama ada makan begitu sahaja ataupun jadikannya sebagai jus
terpulang pada citarasa anda.
4. Anggur
Buah
anggur membantu dalam pembentuk kolagen, mencegah kanser kulit, membekalkan
nutrisi kepada kulit, membuang toksin dalam badan, melindungi kulit dari sinar
ultra-violet selain menguatkan pembuluh darah.
5. Lobak Merah
Lobak
merah bukan hanya baik untuk mata malah melindungi kulit dari sinaran matahari.
Amalkan pemakanan lobak merah kerana ia dapat membunuh kuman dalam mulut dan
membantu mengelakkan kerosakan gigi.
6. Avocado
Avocado
kaya dengan vitamin E yang membantu menjaga kulit dengan merangsang pembentukan
sel kulit baru dan risiko untuk anda terkena kanser kulit sangat tipis. Ia juga
berfungsi mengawal tekanan darah dan kolestrol yang tidak diingini dalam badan.
Dengan menjadikan avocado yang kaya dengan kalium sebagai nutrisi tetap anda,
ia mampu menguatkan kolagen yang sedia ada dalam tubuh anda!
7. Sayuran
Sayuran
seperti kobis, brokoli, kangkung, dan lobak membantu tubuh melawan racun yang
menyebabkan pertumbuhan sel penuaan. Brokoli misalnya mengandungi sumber
fitonutrien yang berperanan penting memerangi berbagai jenis kanser seperti kanser
paru-paru.
8. Kekacang
Kekacang
adalah sumber gizi terbaik mengandungi omega 3 yang mampu mencegah penyakit
berkaitan jantung, kalium mengawal sistem saraf, magnesium memelihara otot dan selenium
meransang kulit muda. Selain kaya dengan sifat keantioksidaannya, ia mampu meningkatkan
sistem ketahanan badan dan fungsi pencernaan, mengurangi kadar kolesterol serta
mencegah kanser.
9. Kentang
Jadikan
kentang sebagai diet anda kerana ia memperbaiki sistem hati dalam badan anda.
Berbekalkan karbohidrat yang tinggi dan kandungan vitamin, kalsium dan protein
memberikan manfaat kesihatan dan kecantikan pada tubuh.
10. Teh hijau
Teh
hijau memberi manfaat kesihatan kepada kulit kerana bersifat anti oksidan dan
anti flamasi iaitu mengelak kulit daripada menjadi kemerahan, panas, bengkak
dan banyak lagi.